GENERELLE BESTEMMELSER – JANUAR 2021
GENERELT
HOSK er en sportsforening, der drives med frivilligt, ulønnet arbejdskraft (frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde) under Folkeoplysningsloven. HOSK deltager aktivt i Holstebro Kommunes sportsforeningsarbejde og er medlem af Dansk Rideforbund. HOSK drives primært som sportsrideklub, men tilbyder samtidig gode forhold for private, der ønsker at opstalde deres heste. Det er en betingelse, at alle der bruger faciliteterne skal være medlem af HOSK.
Vi lægger vægt på at have en god omgangstone på stedet. Man skal tage hensyn til hinanden, så det er et sted, hvor man glæder sig til at komme og har lyst til at være. Det er vigtigt at holde sig for øje, at det at drive en rideklub koster utroligt mange frivillige, ulønnede arbejdstimer af en valgt bestyrelse, centrale udvalg og andre frivillige. Det er en stor og omfattende virksomhed at drive i disse aktive medlemmers personlige fritid, så en omsorg samt forståelse for dette er helt central for en stadig vedligeholdelse af frivillighed og god HOSK-ånd. Alle opfordres til at deltage i det frivillige arbejde, og har du lyst til at være en del af den løftestang, som driver HOSK, så kontakt bestyrelse eller daglig leder desangående. Det forventes, at alle aktive medlemmer deltager i et vist omfang i afgrænsede konkrete opgaver i forbindelse med stævner eller lignende.
HOSK-organisationen består af en valgt bestyrelse, der fastsætter retningslinjer for klubbens aktiviteter og sikrer, at klubben drives efter den ånd og formål, som er bestemt. Bestyrelsens arbejdsramme er nedfældet i klubbens vedtægter (se på www.holstebro-sportrideklub.dk), og bestyrelsen er det øverste bestemmende organ i klubben. Til at håndtere den daglige drift samt undervisning, er der ansat en daglig leder samt øvrigt personale. Det er daglig leders ansvar at implementere bestyrelsens udspecificerede retningslinjer og bestemmelser, samt sikre at servicetilbuddet på HOSK opretholdes.
Bygninger & driftsredskaber ligger på arealer lejet af den affilierede selvejende institution Holstebro Ridecenter (S/I) og Holstebro kommune. Holstebro Sportsrideklub lejer sig ind på faciliteterne efter aftale med disse organisationer, og har fuldt ansvar for at tegne klubbens strategiske og daglige retningslinje samt for ansættelse af personale.
HOSK-FORMÅL
Klubbens formål er, med udgangspunkt i ridesporten, at styrke det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde i et forpligtende fællesskab og dermed styrke medlemmernes evne og lyst til at tage ansvar for eget liv og til at deltage aktivt og engageret i samfundslivet. HOSK har fokus på ungdomsarbejdet. HOSK arbejder mod at skabe en løbende og konstant forbedring af alle aktive medlemmers ridefærdigheder, hestefaglig/-etisk viden, samt evne & lyst til at deltage aktivt i ridekonkurrencer, både i dressur og spring. HOSK drives primært som en rideklub, hvis livsblod er det engagement og energi som de frivillige medlemmer bidrager med. Klubbens ridesportsaktiviteter, herunder fællesskabs styrkelse samt fremme af individuelle rideevner og viden, prioriteres som primære aktivitetsgrundlag.
OVERORDNET REGLEMENT
- Det er daglig leder, der har det daglige overordnede ansvar på stedet
- Al færdsel på klubbens arealer, både til fods og til hest, er på eget ansvar og egen forsikring
- Ryttere, der bruger klubbens område og faciliteter, skal være medlem og indløse ridehuskort eller deltage på elevhold
- Skader på folde, hegn, materialer, bygninger osv. skal straks meddeles til daglig leder, så disse kan udbedres
- Skurene bagved rideskolen skal være renholdte og holdes i orden. Der må ikke stå foder, der ikke er forsvarligt opbevaret i beholdere, der kan modstå rotter
- Rygning er kun tilladt ved cykelstativerne foran stalden. Benyt askespandene og udvis ansvarlighed i forhold til brandfare. Rygning alle andre steder er strengt forbudt
- Der er ved indgangen til rideskolen en hjertestarter og førstehjælpskasse findes i hvid stald ved vasken og ved kontoret.
- Løb/larm/leg er ikke tilladt på stald, hal - og arbejdsarealer, eller omkring hestene, da det kan forårsage ulykker. Der må af samme årsag ikke leges på møddingspladsen, område med oplag af wrapballer og ved maskinerne.
- Løb, leg og larm i kantinen er ikke tilladt, da der er beboelse nedenunder, hvilket skal respekteres.
- Alle skal være med til at holde ro og orden på rideskolens arealer og i bygningerne. I særdeleshed henvises til, at staldgange skal fejes efter brug og kantineområderne skal efterlades i mindst samme stand som man fandt dem i. Der opfordres til, at alle hjælper proaktivt til overholdelse af dette, og hhv. fejekoste og støvsuger/rengøringsmaterialer findes i nærheden af de nævnte områder. Det er frivillige medlemmer der rydder op ellers, så giv en hånd med.
- Alle skal omgås ponyer/heste og hinanden med fornuft og respekt
- Alle skal bidrage til, at der er en god og venlig atmosfære i klubben. Klubundergravende virksomhed tolereres ikke, og der opfordres til en direkte kommunikationsform, kendetegnet ved proaktiv problemløsning.
- Mobning og klubundergravende virksomhed på sociale medier anses i samme lys som hvis det skete på klubbens arealer, og tolereres ikke
- Ethvert medlem har pligt til at holde sig orienteret omkring regler, priser, retningslinjer m.m.
- Informationer om drift, retningslinjer for løbende serviceydelser samt klubinformation generelt kan ses i stalden ved opslagstavlerne samt på hjemmesiden www.holstebro-sportsrideklub.dk. Hjemmesiden og klubbens officielle facebookside Holstebro Sportsrideklub fungerer som klubbens primære oplysningskilde. Facebook kommunikation bruges af medlemmerne selv, samt også til information fra daglig leder og bestyrelse.
- HOSK har derudover en lukket facebookgruppe Holstebro Sportsrideklub (HOSK), som alle medlemmer bør tilmelde sig, for at kunne holde sig informeret om det daglige. Salgs- og købsannoncer er i denne gruppe ikke tilladt. Dette kan ske via Køb/salg/bytte – HOSK.
- Tyveri er strafbart og meldes til politiet. Tyveri fører til direkte bortvisning.
- Daglig leder har bemyndigelse til bortvisning af medlemmer ved grove og gentagende overtrædelser af reglementet.
- Hunde skal føres i snor og efterladenskaber skal samles op. Ansvarlig- og respektfuld adfærd skal udvises med hunde, når der omgås heste/ponyer samt medlemmer i øvrigt.
- Elever og halvparter under 18 år skal bære ridehjelm både ved ridning og stalden. Alle skal bære ridehjelm under ridning.
- Det tilrådes, at elever og halvparter bruger sikkerhedsvest og HOSK stiller sikkerhedsveste til rådighed.
- Alle springryttere under 18 år skal bære godkendt sikkerhedsvest under springning.
- Se i øvrigt sikkerhedsinformation på tavlerne.
- Ved tvivlsspørgsmål kontaktes daglig leder.
STALDREGLER
- Åbningstider skal overholdes. I hverdagene er der åbent fra 7.00-22.00 og i weekenden er der åbent fra 7.00 – 20.00.
- Rygning er STRENGT FORBUDT i stalden.
- Det er påbudt at bære forsvarligt og lukket fodtøj ved håndtering af ponyer/heste
- Elever og halvparter under 18 år skal bære ridehjelm, når de færdes i stalden.
- Det er ikke tilladt at ride i eller igennem staldene.
- I forbindelse med elevundervisning skal elevryttere vente i midterstalden indtil underviseren kalder frem. Der må ikke tages ophold med heste i skabsgangen. Elevryttere, der skal ride, trækker deres heste ind i ridehuset og stiller sig op midt på banen. Elevryttere, der er færdige, trækker herefter deres heste ud.
- Pony/hest skal altid trækkes i træktov
- Fastgør dig ALDRIG til ponyen/hesten ved f.eks. at binde træktov rundt om hånden eller livet.
- Undgå at trække forbi andre heste på staldgangen - gå udenom i stedet
- Skal du passere en hest på staldgangen, så bed rytteren/ejeren om at tage hesten ind i boksen, så der er fri passage. Træk aldrig forbi en bundet hest på staldgangen.
- Heste må ikke være løse på staldgangen, og skal altid være under opsyn
- Husk altid at feje staldgangen, når du er færdig med at ride.
- Du skal selv rydde op og feje efter dig i saddelrummene.
- Der må ikke laves om på boksene uden tilladelse fra bestyrelsen. Der må hænge en snor eller dækkenhænger samt krog. Dette for at mindske risikoen for uheld og for at sørge for et minimum af orden.
- Sørg altid for at holde orden omkring boksen. På boksen må opbevares 1 grime, 1 træktov, 1 dækken/tæppe samt gamacher.
- Bruger man ikke de piller/det strø man får udleveret en gang om ugen (typisk mandag), skal det bringes ned i skurene. Er det ikke fjernet senest onsdag, kan rideskolen tage det tilbage uden refusion. Der må ikke opbevares foder på staldgangene udover det wrap, der tildeles eller det man selv sætter frem i poser. Høkasserne er kun til hø/wrap og ikke andet.
- Der må kun anvendes det af HOSK udleverede piller og strøelse.
- Alle opstaldede heste på HOSK får taget ormeprøver 2 gange årligt på opstalders regning
- Brug af foderrum til opbevaring af foder skal aftales med daglig leder.
- Sidste mand lukker alle døre, og slukker alt lys, herunder også ridehaller og udendørs baner.
- Staldreglerne findes i de enkelte stalde. Ved tvivlsspørgsmål kontaktes daglig leder
REGLER FOR OPSADLINGSPLADSER
- Der er i staldene 6 opsadlingspladser. 3 i gul stald og 3 i hvid stald. Man skal primært bruge de opsadlingspladser, der er i den stald, hvor ens hest er opstaldet. Dette for at undgå for meget transport med heste på staldgangene.
- Elevryttere skal i forbindelse med undervisningslektioner sadle op i midterstalden. Elevhestene er vant til at stå i række på staldgangen. Om sommeren kan forekomme andre opsadlingsmuligheder. Se tavleinfo.
- Er der ingen opsadlingspladser ledige, henstilles til, at der sadles op i boksen.
- Opsadlingspladserne skal så vidt muligt kun benyttes til strigling, opsadling m.m.
- Opsadlingspladserne er som udgangspunkt ikke til at parkere heste i i længere tid. Opsadlingspladserne er lavet med det primære formål at sikre, at der ikke står heste på staldgangene og dermed for at skabe mere sikkerhed på staldgangene.
- Husk altid at rydde op efter dig på opsadlingspladserne og tag hensyn til andre, når du stiller dine ting.
- Vandspiltorvet og opsadlingspladserne rengøres og fejes grundigt efter brug. Fjern klatter, hovrester efter smed m.v.
- Regler for opsadlingspladser findes i gul og hvid stald. Ved tvivlsspørgsmål kontaktes daglig leder.
- Heste som ikke er opstaldet på Holstebro Sportsrideklub må ikke anvende opsadlingspladserne.
FOLDREGLER
- Foldene må benyttes efter gældende regler og i overensstemmelse med den foldordning man har tilmeldt sig. Det er daglig leder, der anviser hvilken fold, man må benytte henholdsvis sommer og vinter. Det fremgår af tavlen ved det lille ridehus.
- Brug af sommerfoldene bestemmes af daglig leder. Se yderligere info på tavlen.
- Sommerfoldene kan benyttes mellem 8.00 og 16.00. Alle heste skal være inde kl. 16.00. På sommerfoldene er der 4 timers foldtid, enten om formiddagen eller om eftermiddagen.
- Vinterfoldene er der også 4 timers foldtid om vinteren, men må derudover benyttes sommer og vinter, når der er plads, dog maks. 4 sammenhængende timer. På vinterfoldene må hestene gå indtil solnedgang, dog senest 19.30 og stadigvæk kun 4 sammenhængende timer.
- Ingen hest/pony må stå ude i mere end 4 sammenhængende timer, da det kræver vand og det er ikke tilgængeligt på foldene.
- Man efterlader aldrig en hest alene på folden. Så tager man sin egen ind og er der én tilbage, skal man enten tage den ind eller tilkalde ejer eller en anden, der kan hjælpe. Tag aldrig en hest ind, du ikke er tryg ved eller ikke kender.
- Dem der har tilmeldt heldagsfold, skal selv sørge for, at der er vand til rådighed for hestene og må bruge den fællesfold, der tildeles af daglig leder. Personalet sørger for wrap. Man skal selv lukke ind i hverdagene samt ud og ind i weekenderne.
- Der må ikke udlægges halm, wrap m.v. på foldene medmindre det er aftalt med daglig leder.
- Pony/hest skal altid trækkes i træktov til og fra fold.
- Personalet har ansvaret for at lukke elevheste ud og ind til hverdage og i weekend.
- Der er ingen foldordning på helligdage, herunder også helligdage i weekender. - Er man tilmeldt weekendfold bliver der også lukket ud alle helligdage.
- Foldregler findes ved foldtavlen ved det lille ridehus. Ved tvivlsspørgsmål kontaktes daglig leder
HAL OG BANEREGLER
- Alle har lige ret til at benytte haller og baner efter gældende regler, hvis man er medlem og har indløst ridehuskort. Ridehusregler skal være kendt af dem, der bruger ridehusene. Der er opsat regler i ridehusene og ved cykelskuret.
- Det er påbudt alle at ride med ridehjelm, og børn under 12 år må ikke ride alene.
- Det tilrådes at man bruger sikkerhedsvest. Godkendt sikkerhedsvest er påkrævet under springning for alle under 18 år.
- Det er påbudt at bære lukket fodtøj på under ridning, med glat eller let rillet sål med lille hæl
- Når du trækker ind eller ud af ridehusene, skal du gøre opmærksom på, at du åbner porten, vise ubetinget hensyn til de andre ryttere og lukke porten efter dig.
- Når to ekvipager passerer hinanden, skal det altid ske venstre skulder mod venstre skulder. Skridtene har fortrinsret på hovslaget og der rides én og én.
- Hold ikke unødigt stille på hovslaget
- Når du rider på cirkelvolte, skal du vige fra hovslaget, for dem der rider på lige spor.
- Når du skridter varm/skridter af, skal det foregå på hovslaget på venstre volte, så der er plads til de andre ekvipager.
- Kig altid op, når du rider, så der ikke sker uheld.
- Hvis en rytter har problemer med sin hest og generer andre derved, så lad være med straks at blive irriteret. Næste gang er det måske dig, der har problemer.
- Overdrevet grov ridning er ikke tilladt. Ej heller uhæmmet anvendelse af pisk og sporer. Der vil blive holdt opsyn med dette og kan udløse advarsler.
- Der må kun spilles DÆMPET musik i ridehusene, hvis det er aftalt indbyrdes mellem dem, der benytter ridehusene på det pågældende tidspunkt. Kan man ikke blive enig, så skal musikken slukkes. Men husk at udvise respekt for hinanden og tal ordentligt – det kommer man længst med.
- Sluk lys og musik samt luk porte og døre, når du er den sidste, som forlader hallen.
- Ved stævner begrænses adgang til ridehaller og ridebaner, hvilket forventes respekteret af medlemmerne.
- Ved holdundervisning i ridehal og på udendørs ridebaner er pågældende hal/bane lukket for andre. Se undervisningsplan på opslagstavlen.
- I undervisningstimerne må kun ridelæreren opholde sig i ridehuset/på ridebanen. I springundervisnings-timerne kan hjælpere dog være til stede. I friridningstimerne må man kun opholde sig i ridehuset/på ridebanen til fods, hvis det er absolut nødvendigt.
- Forstyr ikke underviseren, og vis hensyn til den, der undervises.
- Løse heste i det store ridehus er ikke tilladt. Det lille ridehus kan benyttes til løse heste, såfremt hallen ikke bruges til andre aktiviteter. Løse heste skal være under konstant opsyn.
- Halvparter må ikke have løse heste i ridehusene.
- Longering i den store ridehal er ikke tilladt. Personalet er dog en undtagelse i forbindelse med undervisning/tilridning af heste.
- Longering foregår i lille ridehal. Longeføreren skal sørge for, at øvrige ryttere kan passere frit på hovslaget under longearbejdet og bruge pisk og stemme mindst muligt. Der må longeres i ridehuset, hvis det er aftalt mellem dem, der benytter ridehuset på det pågældende tidspunkt. Hvis der kommer flere i ridehuset, skal longeringen også accepteres af dem, og ellers skal longeringen ophøre.
- Longering på udendørs baner skal ske under hensyntagen til og efter aftale med øvrige ryttere.
- Springning er i det store ridehus ikke tilladt i undervisningstiden, medmindre der er springundervisning. Se undervisningsplan på infotavlen. Underviser må derudover benytte enkelte spring i forbindelse med eneundervisning.
- Mandag aften fra 18.00-20.00, lørdag eftermiddag/aften fra kl. 16.00-19.00 og søndag formiddag fra kl. 8.00-12.00 må der opsættes spring i det store ridehus. Herudover må der opsættes spring i ridehusene, hvis det er aftalt mellem dem, der benytter ridehusene på det pågældende tidspunkt. Hvis der kommer flere i ridehusene, skal springningen også accepteres af dem, og ellers skal springene fjernes. HUSK AT SÆTTE SPRING PÅ PLADS.
- Alt springning skal foregå under opsyn af en person over 18 år, som skal stå på jorden
- Udendørs springning foregår, hvor spring aftales opsat med daglig leder.
- Ridning på græsset rundt om udendørs dressurbaner er ikke tilladt.
- Al ridning i skov og terræn skal foregå på anviste veje og stier, og på ansvarlig vis. Husk at overholde færdselsloven ved ridning på vej. Husk at fjerne hestemøg fra offentlig vej samt ikke deciderede ridestier.
- Det tilrådes at ingen rider alene i skov og terræn. Det anbefales at medbringe en mobiltelefon. Børn under 14 år samt halvparter under 18 år, må ikke ride i skovarealerne uden en voksen. Spørg ridelæreren om du er klar til at ride i den store skov.
- Hvis man rider under tunnelerne ved Viborgvej skal man være ifølge af en voksen.
- HUSK AT GÅ EN RUNDE OG FJERNE KLATTER, NÅR DU ER FÆRDIG MED AT RIDE – OGSÅ SELVOM DET IKKE ER ”DINE”. BÅDE I DEN STORE RIDEHAL, DEN LILLE RIDEHAL OG PÅ UDENDØRS BANER.
- Ved tvivlsspørgsmål kontaktes daglig leder